Tuesday, July 7, 2009

NI BARU SORANG.....

Ahad ni, plan nak gi visit zati kat Seremban. Monthly visit. . Tapi kali ni, kami tak dapat ler nak bawak dia keluar sebab bukan minggu outing. So...tadi saya dapat email dari minah sorang tu pasal ration yang kami kena belikan untuk dia. Mak aiiiiiii.....terkujat saya tengok listing zati. Ni lah 1st time, saya dapat tengok secara detail brg2 yg dia selalu beli. kebiasaanya, we all pergi sama2 berbelanja dan menjadi kebiasaan jugak ayah dia saja yg dok rajin layan kerenah zati. Dan menjadi terlalu biasa lepas je belanja barang2 keperluan dia, hubby akan berdecit melihat jumlah di resit pembayaran...tak kurang dari 200. Hanya untuk dia sahaja!!!

Bila Mr fix-a-lot sampai umah and showed him her email, he just said "sikit pulak kali ni yang dia nak...". Haaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Bio betul minah ni..!!!

Bawah tu email yg saya terima dari anakku sayang. Berjela-jela listing dia. Nampak gaya, saya perlu bukak my own mini market ni.hihihihi


ibu,ibu dtg x dis weekend?bile?
klu ibu dtg,ni list brg yg ati nk ibu tolong bawa/beli;
my laptop
cheese tart 2 box( ayah dia dah jd customer tetap staff dia yg jual cistat ni ha)
rubic cube(cube yg warna warni yg angah main tu),klu x de tlg belikn
dried guava (sealed pack) 2 packets
sbn bdn-same ade lux or palmolive,nk yg bau wangi
sandals( she is aiming hush puppies...juling mata tengok harga kasut...no wayyyy)
chocolate cadbury black forest
bepang
air kotak susu coklat
lagi satu air kotak marigold ,anything yg sedaplh asalkn die campuran 2 jenis perisa buah
mushroom soup-perisa cheese or chicken, any perisa yg sedap lh
munchy's gigabyte perisa chocolate
munchy's music perisa chocolate
biskut cremo perisa blueberry
potato chips perisa sour cream n onion 2 packs
buku latihan tatabahasa bm-klu boleh sasbadi or pelangi or kertas aktual bm pmr sasbadi (yg warne kuning tu) ,satu or due jer
ni nk tnye sket ni,quaker oat tu kene wat dgn susu ke?
klu yer,x yah beli.instead belikn ati nestum/nesvita....
by the way,berus gigi ati rosak,( she is using battery operated toothbrush)
beg ati putus(ayah dia belikan tote bag cap samsonite...cam ne boleh putus..??)
malang betol...(yo lah...malang betol ayah nko nak bayar bil...hehehe)
tu jer kot dulu,nnti ati call n update lg (haa...ada lagi ke yg tertinggal...adoiii...adoiiii)
nway,nnti mase ibu dtg nk mkn domino's boleh?( ingat nak bawak mee kari...terpaksa le cancell..yeeehaaa)
cek online kt die pnye website(kwang..kwangg..kwangggg)
i guess die somewhere dekat bndr coz ade mydin dkt2 situ
if x delivery jer lh(wat...?????)
thnx..luv u always

Ni baru dia sorang je dok asrama. kalau2 nanti Ikram pun ada rezeki gak. mau pengsan ayah dia. hmmmm...nak buat cam ner kan. Dia jadi gaya tu sebab parents dia gak ler. manjakan sangat2. Sapa parents dia tu ek..????hihihihi

39 comments:

umie said...

kak ain...byk nyer barang nak kena beli tp sungguh detail dia wat listing..senang nak cari lak tu..hehehe

zureen @ mama said...

Kebanyakkan brgnya adalah makanan..
Biasalah tu student asrama(dulu zureen pun camtu gak..)
Seronok dibelanja dan dimanja oleh parents..he3

maza said...

kalau den lah tu...

huhuhu

mau juling biji mato bercantum duo...

huhuh

hehehe

princessharyati said...

byk.. yer ain.. ckp dgn dia.. kalu nak mkn berpada2 nnti kwn yg lain seronok join mkn free pulak sekali sekala tak pe ni kalu selalu ..tak leh tahan betul tak.. dahlah list tu 5 star punya cap hahahah.. sabo jek.. yg i suka tu pasal bab beg kelakor betul..

NORHAYATI BERAHIM said...

Ain..
akim anak buah akak..setiap ujung minggu pasti ada yang melawat dia di melaka(kita orang anak buah seorang yang masuk asrama, gilir2 menjenguk..orang tu tak sempat, orang ni pergi tengok)..dia cuma akan pesan..
umi/andak/maklong/mak teh..bawakan nasi goreng mata kerbau dgn kuih bahulu mydin..ha.ha.(sbb kuih bahulu mydin dia suka..keras)

ain said...

umie..minah ni memang detail. meaning dia tak main brand2 yg she is not used to. klu stationery pun cam tu gak..mmg ada brand yg tetap. x leh compansate ngan cap lain tau!!

zureen...ni sbb dia tok leh outing, cuba klu dia sama2 boleh keluar, gtee 110% dia akan grab 2 tshirts, stationery n books. adehhh!!!!

maza...tak yah awak aje yg bercantum biji mata, ayah dia dah bercantum segala dah.hihihi. Tp zati ni a bit branded concious. anak2 yg lain main tibai aje..tak kesah.

yatt...mkn join2 ni dh biasa sgt dah yatt. nasib baik 1 bilik 4 org je. dulu masa form 1..1 bilik sampai 20 orang, jenuh gak beli pizza utk the whole dorm. x belikan, mcm tak sdp ht pulak sbb parents yg lain pun do the same. ada 1 parents tu, bungkuskan ns lemak sampai 20 bungkus utk kwn anak2 dia. mmg tu lah brand zati yatt. go for the best aje.pengsann!!

ain said...

kak yati....bestnya akim. simple aje. agaknya boy lbh sng kak ekh. kdg2 terfikir gak...nasib baik zati dok jauh, kalau dekat2...mau pengsan kita org kena ulang alik everyweek. kejap2 call nak tu nak ni.

Sasha said...

haha!! tu dia... rasanya itu yg dia terpikir... yg tak terpikir time tu sure lg panjang berjela2... tp kenalah layan jugak kehendak budak2 yg bijak & cemerlang dlm belajar mcm Zati... dahlah kena tinggal jauh dari keluarga... brg2 gitulah yg dapat mengubat hati di kala duka... sekali 'pow'... biar puas2 ... ye kan Zati...

p/s: ada ciri2 sesuai utk kawin ngan anak datuk...

Sasha said...

Zati boleh kawan ngan 'Kak Sasha' (bukan auntie, ok)... akak pun suka main Rubik's cube... duduk2 saja suka pusing2 cube tu... tp tak pernah solve pun...

lemongrass said...

Kak Ain,
saya nak gelak dulu boleh tak? hahahaha.... Baca listing dia memang sengih besar saya sorang2 :-D. Memang nampak sgt dia girl sbb her listing penuh dgn chocolates and things yg berkaitan dgn chocs :-). Cheese tarts tu dia buat belanja her school friends ke? Seronok nya jadi her school friends,hehehe.
Kenalah Ayah dia kerja lagi kuat lepas ni kalau semua masuk asrama :-)

yginsaf4 said...

saperlar tak sayang anak.. kanns

fazemy said...

Huhu...budak2 zaman skrg..saya baru nak buat entry psl adik saya yg dok kat asrama. mmg mengada2 sungguh bdk2 skrg ni. saya dulu dok asrama ala kadar je..makan apa yg ada..guna apa yg disediakan. takdelah cam bdk2 zmn skrg ni yg klw blh peti ais tu nak taruk dlm dorm. haha

ain said...

sha...masalah minah ni, dia x suka mkanan asrama. so rations dia mmg le byk. kalau bulan posa lagi lah, we all kena xtra belanja utk dia sahur sbb dia tak gi sahur.

penat sebenarnya nasihatkan dia supaya biasa ngan mknan asrama.tp x jalan seh. mcm sha ckp lah..nasib baik belajar bagus...kalau tak malas nak layan.

zati ni sha, bukan rubic cubes aje yg dia main, segala jenis puzzle dia suka, last time buat soduku puzzle, sampai 3 4 buah buku tau! yg heran..she can do it!!! kalau akak, maleh ler nak perah2 hotak berfikir.

min....gelak ekh..???tu lah zati min, manja sgt, lg2 lah dia tau ayah dia boleh fulfill apa2 yg dia nak. min tau tak, upsr yg lepas ayah dia dah kasi laptop, pmr tahun ni, dia nak new lappy. haiyoooo. cis tat tu, dulu2 dia share ngan kwn2..but kali ni dia jual utk isi tabung group dia. yg heran, laku sehhh..ada yg nak 1 box. yg pengsan..bapak dia..sbb semuanya hasil jualan..zati yg pulun.hehehe

me...betullah...sapa yg tak sayang anak kannnn. nanti turn awak pulak le.

emy...ada adik gak dok asrama..??so emy boleh tau la kan cam ne depa punya belanja. cekik batang leher. dulu kita x de duit pun boleh hidup kat asrama tu, but now, sekali kasi je jejak ratus. adehhh!!!

Na Shari said...

Hihihi...Detail betul listing si Zati ni... :)

Takpe kak...layankan aje...Zati tu asset berharga... :)

Na dulu pun masa kat UiTM, demand benda2 branded gak, tapi bukan kat Mak abah la. Na demand kat abang dengan kakak.Siapa suruh diorang manjakan adik diorang ni dengan benda2 branded....Hihihi

ima said...

baca cerita ain...teringat kat anak saya si aizat tu...macam ni jugak lah perangai dia, tapi makin besar ni makin kurang sikit kerenah dia, dah cerdik sikit kot...

Mak Su said...

hihihi, anak-anak... gitu ler. sanggup ker kita tgk dia ngan tak cukup barang2, takut gaks, takut dia mintak kat owang lain, lagi haru.

Sasha said...

sha pun minat main sudoku, tp sejak ada baby ni berhenti jap... ntah bila boleh sambung balik... sebab game tu kalau dpt abiskan dlm masa yg paling pantas adalah target utamanya... nak solve tak susah, cuma nak cepat tu yg susah kalau ada gangguan... Zati ni boleh geng ngan MamaSha sbb minat kat benda yg sama... puzzle pun sha suka sgt!!!

dah biasa ngan masakan kat rumah, mknan luar tak sesedap mcm masakan Ibu. Kenalah berkorban utk anak tercinta... kesian jugak tu berjauhan ngan family...

Jamilah Aini Mohd Rafiei said...

hehehe..teringat masa duk hostel dulu....

Ada sorang kwn tu siap sorok 'dynamo' bwh katil sbb tak nak kwn pinjam! hahaha...

maklumlah, memasing bkn jenis pinjam, jenis tibai mcm hak sendiri...kalau list mcm zati tu, saya rasa kalu time saya dulu, mahu satu hari habis dibelasah kwn2!

Suzi said...

bila baca ceita ni teringat zaman duk asrama dulu...camtu gak, buat list brg. mesti pening mak n ayah saya nak tunaikan semua tu...hihihihi.
tapi, dah sayang anak ..kan?, selagi mampu kita nak penuhi juga...lainlah kalau dia nak yg bukan2...
takpe kak ain...hubby akak kerja pun utk anak n isteri juga..kan?...

mother of two said...

kak ain,
cayalah... hehehe tersenyum saya dibuatnya.

nekPP said...

hohohaha..patutler stress ekh?? baru dapt zasss n3 zati..ekeke tersenyum leborrrrrrrrrrrrrrr aku..ahaks..

hapi sopinn dear! n have fun! ;p

Wanida said...

salam kak...hahahah lebih kuirang mcm ida dulu2 jer...teringat kat mak mesti dia pun mengeluh mcm akak kan...huhuu rindu kat mak....

kayteeze said...

Uwaaaaa.....

Kak tie boleh terus dapat migrain ni, hu hu..

Sama je dengan anak2 kak tie. Tapi bezanya, anak2 kak tie tak masuk asrama pun.. (yang dok asrama tu dah lari balik , lagi)bila nak tulis barang untuk shopping, masing2 siap tambah lagi.

Tau2 makin panjang listnya, huhu... Sabor je laa... Cuma mereka tahu mamanya kedekut. Lastly mereka merayu kat ayah mereka, hehe...

idasm said...

salam kak ain.. seronok baca list zati. mmg detail brandnya. untung zati dan bertuah akak punya anak yg cerdik pandai.
teringat zaman ida dok asrama waktu sekolah dulu. mmg takde can nak buat list mcm ni, duit belanja makan pun selalu tak cukup aje. mmg kena jimat habis..... (ida mmg asal susah kak...)

Uncle Lee said...

Hello Ain, enjoyed read your this posting. Hmmm, she using electric toothbrush.
Saya takut pakai that one...afraid get current, ha ha.
You have a nice day, Lee.

Mama Mya said...

untungnye jadi zati... order jek hihihihi saya dulu masa dok asrama makan maggi rendam jek kikiki

apa-apapun dulu lain sekarang lain.. tapi yg penting ibubapa harus di hormati n anak2 di sayangi :)

atie said...

biasa la tu budak dok asrama macam saya dulu kalau mak datang bawak lauk orang kenduri pasti berebut makan ngan kawan-kawan....
biskut kering selalunya teman ketika lapar.......
tapi selepasni anak akak pasi jadi seorang yang sanggat hargai makanan.
sebab kat asrama biasanya tak cukup makan.....

Tirana said...

hehehe..berjela list dia..biasala tu budak2..badan tengah naik..makan aje la yang dia ingat...

Anyway..sapa mak bapa zati ye..hehehe.. siaplah ayah kena bayar bil..mak tukang cari benda...Ain, anak zaman sekarang..berbeza sungguh dengan kita zaman dulu. Kita dulu tak berani demand sangat sebab tahu kalau demand pun takkan dapat. Ye la macam mana nak dapat..mak ayah memang tak ada duit nak penuhi permintaan anak-anak..terpaksa putih mata.. Kita sekarang ni mungkin terlebih duit kot..hehehe..sebab tu anak-anak selamba aje minta apa yang diorang ingin..dan kita pulak tak sampai hati nak hampakan but sometimes we have to be firm untuk mendidik mereka..

INTAN RH said...

salam akak...byknya order...hehe. Kena 4 org, mmg pengsan dibuatnya :)

zue said...

mmg patut ain bukak mini market. mkn jajan je yg byk...berus gigi pun pakai bateri..zaman skrg.

susah sgt beli kan kayu sugi je...budget tu hehehe

Shais said...

nak tak nak pun kena belikan juga ya...kak ain, sabar je la.

naz ilyn said...

salam...
kalau semua itu tidak membebankan tak salah kak ain turutkan sebab dah menjadi kebiasaan bagi anak kak ain betul tak... kesian pulak kalau disekat-sekat.

ummi afifah said...

wah..hebat tul anak-anak sekarang ye... mmg kak ain kena buka mini market ni

Mohd Farid said...

Jemput baca dan beli! sila ke url:

http://www.faridrashidi.com/2009/11/24/bawa-bersama-khasiat-habbatus-sauda/#comments

N.A.T said...

mak datuk!! by email only .. petik jari je .. hehhehe

Hapi said...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

tagskie said...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

JanuskieZ said...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)