Monday, October 13, 2008

memori syawal

My fantastic four.....



lepas makan2...lepak2 sambil belek2 magazine


abg ipar saya yg no 1 ngan no 2 tengah peluk2....

My 3 dara pingitan...masa ni kat umah pak anjang dia orang. Pas tu baru umah saya..


Sessi berebutkan pizza yg terlambat sampai....


abg ipa yg no 4 ngan fmly...last sekali sampai umah saya


Anak perempuan saya dengan dua pupunya .....


My son with his uncle playing the chess kat garden ...

Sedar tak sedar dah masuk minggu ke 3 kita menyambut syawal. How time flies. Raya kali ni betul2 mcm charlie chaplin. terkejar sana..terkejar sini. Aduhhh...penattt..!!!! Tak pernah lagi diari raya saya seperti tahun ini, kelam kabut.And never in my life, i only had the chance to spend this eid with my parents less than 24 hours. Bayangkan, saya hanya sampai rumah mak pada malam raya dan kemudian bergegas balik ke rumah sendiri the next afternoon. Dan sampai ke hari ini, saya belum berkesempatan lagi untuk pulang ke kampung semula. For sure not for another two weeks. Really pack with programmes. Betul kata abah saya dulu2....katanya, mula2 saya akan balik seminggu sekali, lepas tu sebulan sekali dan seterusnya sekali sekali.


Seperti tahun sudah2...raya ke dua, keluarga belah suami akan bertandang ke rumah . And as usual, I MUST welcome them with my handmade cooking.huwaaa...!!!!I dont enjoy cooking really. Tapi dpt gak buat mee siam kuah, then hubby ordered pizza. Yang kesiannye, mamat pizza tu accident, nak dekat 1 jam baru sampai. My hubby yg mula2 dah hilang sabar jadi kasihan pulak, siap kasi duit raya lagi..hihi.


Berakhir malam semalam sejak 3 hari yg lepas, annual programme beraya ke rumah jiran tetangga completed. Ianya macam mini marhaban gitu. There are ten families in our neborhood row, purata anak 3 orang. Well, you can imagine how many of them, how havoc it could be. So we split it into 3 nites, 3 houses per nite, maximum one hour time spending only, tapi selalunye ended up more than an hour, kaum2 ibu sampai kena signal kat kaum2 bapa untuk ke rumah seterusnya. And still, in the next house, they spent talking n laughing more than limit. Ni pasal politik la ni. Alahaiii....


Next week, marhaban untuk seluruh taman akan bermula. Starts on saturday nite, then the next morning. Normally there are about 100 of them including children will join the marhaban. Inilah satu2nye acara tahunan yg masih terpelihara walaupun tidak mesra sesama tetangga setaman. Tuntutan kerja, kesibukan harian dan kekurangan waktu seperti memudarkan keakraban kami.


Raya kali ini juga amat singkat untuk anak perempuan kesayangan saya yang bersekolah di Kolej Tunku Kurshiah. Baru nak enjoy2 ngan family, dah nak kena hantar balik. Kesian pulak bila tengok muka sedih dia yang keberatan nak balik asrama. Dan yang paling saya kesalkan ialah saya tak sempat nak buatkan dia honey cornflakes untuk dibawa balik. She loves it so very much. Alahai.....ibu apalah saya ni ya. I have promised her, I will do the cornflakes and post it to her but till now I still dont have the time. Oh masaa...masaaaaa....!!!!!
Soon, everything will be back to it was before. Back to daily routine. New task awaiting, to prepare my two kids for the final exam. It is next week actually. Arrgghhh...!!!!Cukup ke masa nak siapkan dia org for the battle??Well....kalau saya fokus dan uruskan masa betul2, Insyaallah cukup walau pun x banyak.

12 comments:

Suzi said...

salam kak ain...lahai meriahnya raya...seronok walaupun penat...kan?
cantiklah rumah akak...pandai akak buat susun atur...kena belajar dgn akak ni...

Sasha said...

seronoknya beraya... meriah tul... cantik pinggan-mangkuk perhiasan tu... english style ke?... mana nak cari pinggan mangkuk yang cantik ye?

p/s: Sha baru perasan ada note dari Ain kat blog...

ain said...

salam suzi...

nxt year they all nak dtg waktu lunch pulak. Adusss!!!...masak lagiiii...!!!!

akak mmg minat bab hias2 umah ni. curtain, throw cushion cover, small cushions selalunye akak jahit sendiri je.


salam sasha...

sebenarnye i collect portmeirion. I beli kat janine KL. kdg2 i kirim kwn yg gi UK. Klu nak cari pggn for display u blh dpt kat sunroc dekat2 sunway pyramid. Cantik2 n murah2 gak.

U.Lee said...

Hi, wow! You have four great looking kids...bet they ikut their mom's looks, huh? Ha ha.
Nice blog you have and I enjoyed looking at your pictures.

But regret my Bahasa is jurassic 1950's so dare not comment as might be mistaken for a marriage proposal, ha ha. Just kidding.
You have a great week and best regards. Lee.

ain said...

hello lee...

thanx for dropping by. Actually my kids ikut their father,chinese look. They only inherit my perangai...hahaha.

Well...may you have great days ahead.

ain said...

Dear uncle lee...

I am very sorry to address you Lee only. What a manner. after scrolling your blog, then only i noticed my mistake. Very very sorry.

U.Lee said...

Hello Ain....hey, pleae call me 'Lee' and I'll be so happy.
The 'uncle' only for those ha ha belum kawin atau below 21.
Please....its 'Lee' to you, okay?
I was looking at your beautiful pics again...your son plays chess? Good for him.
I have a marble chess set, given by a friend as a birthday present some years back...only decorating my meja, ha ha...haven't learned to play yet.
You son gives tuition? Ha ha. He accepts Canadian money?
You keep well Ain....and have a great week, Lee.
Ain..ingat ya? Nama saya 'Lee'. Terima kaseh.

IBU KUMBANG said...

amboi syioknye raya!

U.Lee said...

Hello Ain, just dropped by say hello.
You having public holiday now, I guess with Deepavalli?
Have fun and best regards, Lee.

Suzi said...

salam kak ain...
apa sal dah 2 n3 kak ain asyik takleh masuk je...?

ain said...

salam suzi...

ye ke..??alamak..bab2 ni akak tak pandai la yang. tp N3 pasal portmeirion tu akak pull out lps dah published. yg psl ikram tu, terrrrpublished wlu pun belum siap. Yg latest psl ikram tu dah successfull published. Cuba try lagi ekh...hehe.

ain said...

Hi Lee...
thanx for dropping by. The holiday is over now. Now concentrating on my kids exam. Some papers are quite breaking my heart even my 7 yrs old girl did silly mistakes in her maths paper especially money solving problem. Well.. I guess one of my dreams shattered tdy. huwaaaaaaaa...!!!!

Have a splendid day!!!