Monday, May 4, 2009

ADA LAGI 2 TAHUN SETENGAH TUU!!!

Ahad semlm hantar zati balik N9. Bertolak dari rumah pukul 10 pagi. Singgah sekejap dulu di Bangi, gi umah adik ipo n kakak ipo. Ada discussion sikit pasal majlis perkahwinan nephew Mr Fix-a-lot hujung Mei ni. Pas solat zuhur baru hantar minah sorang tu balik TKC. Sampai Seremban dah pukul 5.15 ptg. Gebebak gebeduk, peluk cium, pesan itu ini ngan minah tu, dah nak kol 6 ptg. Keluar je tol seremban...traffic slow but moving. Pas tu dekat area senawang..jem giler. Merangkak macam tortoise tua. Uper2nya ada accident..4 buah kereta main cium2 bontot. Aduhai...kesian gak tengok.

Sampai umah dah kol 9. Masa ni lah baru terasa penatnya badan. Macam nak tanggal segala skru2. Memang lepak giler. Tengok muka Mr Fix-a-lot lagi lah kesian. Dah le he drove all the way to n fro, pas tu client memanjang call aje dr pg sampai petang. Heii!!mat2 salleh ni tak tau ke WEEKEND!!! Awal2 saya dah cakap ngan Mr Fix-a-lot, saya tak leh nak urutkan badan dia yg kepenatan tu sebab saya pun dah macam nak tumbang kepenatan sama. Wlu pun kami ada Mr Ogawa the smart chair, Mr Fix-a-lot lebih suka saya yg megurutnya. Ngelat kan!

Bila dah macam ni, baru le terfikir balik kenapa tak usaha pindahkan zati ke Sekolah Tun Fatimah saja. Lebih dekat jadi tak le penat travell bila jenguk dia. Dulu masa mula2 tau dia dapat Kolej Tunku Kursiah, kami ada juga minta supaya ditukarkan ke STF tetapi bo layaannn!!!! Pas tu lepas setahun, cuba try minta sekali lagi, pun tak boleh, lagi2 le bila melihat prestasi pelajaran minah ni dan keaktifannya dgn aktiviti2 luar kelas seperti hoki, cheerleading dan science robotic, lagi le sekolah tak akan lepaskan. Segalanya seperti sudah terlambat.

Tapi bila fikir balik semula, bagus gak tak dok dekat2. Kalau tak mau setiap minggu saya kena datang pungut laundry dia, bawakan ration dia, melayan kerenah dia dan mungkin perbelanjaan bulanan untuk dia meningkat 2 kali ganda daripada sekarang ni. Yang sekarang ni pun bapak dia dah pening kepala, boros!!!

Lagi satu, dulu2 ada terfikir gak, kalau dapat Sekolah Sri Putri kat Putrajaya tu kan bagus. Gleme sikit lokasinya, sekolah pun cantik giler. Ada Alamanda shopping centre lagi. Lagi le syok. Pas tu dekat sikit ngan KL. Lagi le best untuk mak dia. hihihi. Kat Seremban, balik2 Jusco 2 tu je le. Sekali pergi, asyik2 muka bdk2 TKC je. Depa sesama sendiri pun naik muak tengok muka yang sama je. Tapi bila ingat she goes to the best school (sori le ye..terperasan pulak saya ni..hihi), tak jadi le berangan benda2 yg kat atas tu.

Ada dua tahun setengah lagi sehingga dia habis SPM. Selama itulah kami harus berulang alik setiap bulan demi dia. Nak lepaskan dia naik bas pulang sendirian ke N9, it is a big no no pulak. Kalau balik dari TKC, ok lah gak sebab sek menyediakan bas untuk ke stesen keretapi atau bas. Dan selalunya ada group. Lagipun dgn segala jenis brg yg nak di bawa balik semula ke sekolah selps tu, mcm tak patut pulak nak biarkan dia naik bas. Anak..anakkkk!!!

Terfikir balik pulak, saya yang ada anak kat N9 yang tak le terlalu jauh pun dah merungut2 kepenatan, apatah lagi mereka2 yg ada anak bersekolah nun jauh di Utara, mesti lagi kesian. Gtee tak berdaya untuk berulang alik setiap bulan seperti kami. Ini lah dia pengorbanan ibu bapa. Saya habaq kat Zati kalau tak dapat 8A1 with flying colors, siapppp!!!!hehe

33 comments:

zureen @ mama said...

Harap anak zureen yg bernama izati pun pandai mcm anak Kak Ain jugak..
Apa rahsianya???

Suzi said...

TEringat dulu2 masa duk asrama kat Kerteh...tiap2 bulan mak dtg kalau saya tak balik...sampai form 3 mcm tu. dulu mana ada kereta...mak dtg dgn bas lagi...bila form 4 dah dekat Muar...jauhlah pulak mak nak dtg nasib baik ada mak sedara yg duk dekat balik rumah dia jelah...

parents selalu tak sampai hati tak tunai permintaan anak2..kan...terutama kita si ibu ni...

nekPP said...

ibuuuu oh ibuuuuuuuuuuuuu..meh nekpp tolung micit2kannn..wahaksss..

psttttttttt tunggu tahun depan plak yer..abang ikram..sambung lagi.. 2 tahun stengah cmpor 6 tahun!!!

ain said...

zureen..Insyaallah Izati zu pun akan cemerlang juga. Akak x de rahsia utk zati ni. Alhamdulillah hati dia terang. Lain adik dia Ikram, cuai selalu, kepala akak pening. Tak lama lg nak upsr pulak tu!

Su...dulu masa akak kat sains muar, parents akak x pernah dtg wlu pun sekali. jauh dan org susah kan. But now, mmg tak sampai hati klu tak jengah zati setiap bulan. Dia manja!

ain said...

beb...Insyaallah, tolong le doa2kan moga Ikram dpt gak. Aku dh tak larat tengok dia terlalu manja. X berdikari langsung. Overprotected!!

Jamilah Aini Mohd Rafiei said...

4 org anak 4 perangai kan?

Seronok tgk anak2 org dah besar...mudah2an Allah permudahkan kita mendidik mrk kan?

zue said...

cek abg nak bermanja2 le tu...mintak urut..hehehe

tak ape le ain...brkorban utk anak2 itukan dah tanggungjawab kita.

Nik Fauziah Nik Hussin said...

tular namanya tggjwb kan?..
tp akak tk sampai hati nak letak anak kat asrama, walaupun kita dulu duk asrama.
Biarlah dpn mata.. atau klu dah terpaksa.

INTAN RH said...

Mcm tu la klu duk SBP, tingat zaman dulu2..duk kat Muar, tiap2 bulan mesti mak n abah datang bw ration. Ration plak kena sorok2 klu tak, abih licin ration sekali hadap hehe :D

bigeyes said...

nak tengok anak2 berjaya ....byk benda kena korbankan.

seronok tengok anak kak ain pandai2 belaka:)

QiStinA's said...

tak pe k.ain..sure ada balasan yg baik nanti..he..he.. baca n3 k.ain teringat dok hostel dulu...bile mak htr balik mula la muka seposen je... tp bile nak balik umah..fuh..2 hari sebelum dah ceria..tmbh2 lagi boleh bawak baju kotor balik...he..he..

kuIna LadyInRed said...

cian... rehat yer.

Tirana said...

Ain tinggal di mana sebenarnya..bukan tinggal di JB ke? Kak tirana tak pernah lagi berpisah dengan anak-anak..tengok la dua tahun lagi yang sulong tu akan transfer ke JB kot... Itu pun belum tahu lagi..hehehe

ain said...

Jamilah..betul tu. 4 anak, 4 jenis perangai. Yg paling mencabar yg lelaki. nasib sorang je.

kak zue..hubby kata bila saya urut mmg sedap. agaknya saya mewarisi bakat nenek saya kot. bidan.

kak nik...kdg2 kesian gak bdk2 jauh dr kita. tp dia org akan lebih berdikari bila jauh.

Intan...anak saya ration tak pandai sorok2. share ngan roomates.
sejap je call balik suruh hantar yg baru.aduss!!

shais...minta2 dia akan lebih berjaya bila dok asrama. Doakan sama ye.

Qis..sama le ngan zati, akak pesan jgn bawak baju kotor byk2 tp ngan cadar langsir sekali bwk balik. adoiii!!!

kuina...x leh nk rehat gak kuina. Tetap busy memanjang.

Kak Tirana...sy dok JB. Selalunya klu nak hantar zati akan singgah melaka ngan bangi jap. melawat ipar2 katakan.hihi. Anak akak belajar ke atau dah keje..??

Anonymous said...

accident happens.. hati2 dijlnraya.. kalo org x langgo kite langgo orang ghitewww..

naz ilyn said...

salam kak ain... lama sangat kita tak jumpa kan kan... akak apa kabar?
dekat ke jauh sama jer kak ain asalkan zati selesa dan sentiasa bersemangat untuk berlajar... kita orang tua ni sentiasa doakan yang terbaik untuk mereka...

Anonymous said...

Kak tie pun sama ain. Anak bujang kak tie lagi dekat, tiap minggu nak balik. Kak tie risau, kalau kena pindah ke tempat lain, macam manalah dengan dia tu... Nampak dah besar panjang, tapi tak jauh dengan mama dia, susah betul laa....

ain said...

me...u too be carefull on d road!

naz..akak sihat. hopefully naz pun sihat. betul la naz..dok dekat masalah lain timbul..dok jauh masalah lain pulak. beza2 kan.

kak tie..ni mesti nak ibu ni. sbb tu manja sgt. mcm anak lelaki saya la, tak le manja tapi terlalu bergantung dgn parents. sbb tu klu boleh nak masukkan asrama gak. bio berdikari sikit.

lemongrass said...

Dulu pun masa I skolah asrama, rasanya 1 penggal sekali kot my parents dtg, sedih sedih, hehehe. Takpe Kak Ain, tak lama lagi tu, as long as dia happy and cemerlang kat sekolah tu, that's what matters most kan!

ain said...

LG..tu lah kan..we have to sacrifice for her as long as dia sentiasa cemerlang. Kdg2 ckp gak ngan dia penat klu selalu ulang alik tp x thn pulak bila dia dok rengek2 suh dtg gak.

Mama Mya said...

kasih seorang ibubapa berulang alik pun x pe kan kan kan.. semoga anak kak ain maju jaya dalam pelajaran n apa jua bidang... saya dok asrama mak saya x pernah jenguk uwaaaaaaa

ain said...

watie..tu la..akak ni pulak mudah cair klu bab anak2. Kdg2 akak fikir akak yg spoilkan dia org sebenonya.hihi

Ainazli said...

kak..teringat dulu, time dok belajar, tiap x balik kg, semua nak diangkut..kicap pun bawak..kalu tak memang kebulur giler kat asrama tu..hehhehe..

Sasha said...

biarkan diorang berjauhan walaupun byk pengorbanannya... diorang bole belajar berdikari & bg mereka lebih menghargai kita makbapak ni... bila dekat selalu jd ngada2 selalu... bila jauh baru nak rindu sayang... sha pun nak buat gini bila anak2 dah cukup bijak mcm Izzati

SRISUFI said...

salam kakak...

akak sihat? rindu kak....esok dah balik semenanjung semula....

mother of two said...

kak ain,
kalau dekat putrajaya bleh shopping yer tak.. anyway duk asrama mmg syok..

ain said...

ain....sama la ngan akak dulu. siap suruh mak bungkus ns lemak lg. pas tu sampai hostel mkn ramei2.sedapp!!

sha...masa mula2 dulu mmg x nak masukkan, bio dpn mata je. tp bila fikir inilah peluang nk ajar dia berdikari, so hantar je la. mmg ada perubahan...dah rajin sukit nk tlg2 akak kat umah.

sri...Alhamdulillah..akak sihat. Hopefully sri sihat. Hopefully cuti2 sri bersama keluarga penuh gelak tawa.

shiela...nebor akak anak dia dpt putrajaya. jeles je zati.hihi

Mak Su said...

gitulah perasaan ibu2, kan :D

PenMerah said...

Selamat hari ibu untuk ain, seorang ibu yang baik

Uncle Lee said...

Hello Ain, just take it easy....keep well, Lee.

SRISUFI said...

kakak,

selamat hari ibu

Charlotte Arphenee said...

urmm... my mom cuma dtg masa hantar hari pertama masuk sekolah rendah, hari pertama masuk kolej, hari pertama masuk uni, then klu ada keperluan (anak dara dia nih, samseng masa sekolah... huhu)... other than that, kena naik bas and turun bas sendiri. angkut barang n beg besar dari badan sendiri. pernah masa nih uni, berbirat bahu, bawa beg masa cuti semester.

even pernah masa form 4, tukar sendiri sekolah (pergi PPD, bawa surat dari sekolah lama n surat sekolah baru) then balik rumah, mak tanya datang dari mana... i said, dah tukar sekolah dah. esok g sekolah naik bas...huhu.

all this experiences make me strong... too strong actually... :)

Charlotte Arphenee said...

well... lupa nak wish...

selamat hari ibu...