Monday, April 27, 2009

ADUHAI HONEY!!




Pagi tadi sebelum Mr Fix-a-lot gi kerja, dia ada tinggalkan RM300 atas bedside table untuk bayaran service auto gate. Tak terfikir pulak nak simpan duit tu kat tempat yg selamat. Terus saja saya all out kemas umah, pas tu sidai baju. Tengah2 sidai baju, HONEY terjenggul depan pintu..senyum2..ketawa2. Heran gak saya. Selalunya klu bangun tidur mesti menangis klu tengok saya tak de. Wahh..ini sudah bagus!

Pas sidai baju, terus masuk bilik nak kemas katil. Tup..tup..terperasaan duit yg Mr Fix-a-lot tinggalkan dah hilang. Alamak!!!berderau darah saya. Di curi orang kah..?? Sebab tingkap bilik memang terbuka luas. Manalah tau kalau2 orang dok kait duit tu ke..??Tp rasanya tak mungkin sebab saya ada di luar, klu ada orang mesti saya perasan.

Saya terus tanya honey mana dia letak duit tu. Hihihi...tanya macam le honey faham kan. Tapi saya tau mesti dia yang main duit tu. Saya cari bawah katil, dalam laci bedside table, dalam chestdrawer, dalam robok baju, celah2 Ogawa smart chair, bawah treadmill. Semua saya selongkar. Tapi tak de..adoiii..dah nak geram dah ni. Tanya lagi si honey, minah tu just sengih2 je le. Lagi pun apa la yang dia paham. 22 months, what do you expect! Saya siap cek dlm kabinet bilik study, kabinet dapur, ruang makan, even ruang tamu. Pun tak jumpa!

I said to myself...relaxxxxx!!!bertenang dulu.. jgn kelam kabut. Saya fikir baik saya kemas dulu bilik, then cari semula mana honey letak duit tu. Sambil2 tu saya terus tanya mana dia letak duit tu. Saya yakin dia faham apa yg saya tanya.

Lepas tu saya mandikan honey, lepas mandi pakaikan dia pampers, pas tu bersihkan telinga dia dengan cotton bud. Masa nak buang cotton bud dlm tong sampah tu lah saya jumpa duit RM300 tu. Ya Allah dibuang dek minah ni dalam tong sampah rupanya. Siap dironyok ronyokkan lagi. Aduhai honeyyyy!!! tu duit la sayang bukan sampah. Mesti dia ingat benda tu sampah sebab style saya atas bedside table, there will be no other thing accept nite stand.hihi..klu ada benda bukan2 saya akan terus buang. Rupanya she observes apa yg saya buat. Alahai sayanggg!!!!

Alhamdulillah akhirnya jumpa gak duit tu. Terfikir sejenak betapa anak2 menjadikan kita sebagai contoh dalam proses pembelajarannya. Moga2 saya lebih banyak memberi contoh yang baik dari yang tidak baik.
Pas tu saya terus cium, peluk, gomol honey kerana geram dengan keletahnya. Mendengar gelak tawanya hati saya jadi bahagia sekali. Sungguh BAHAGIA!!!!

31 comments:

mother of two said...

ayoooo... nasib tak buang....rm300 tu...kak...hiksss... baiknyer dierrrr:)~

nekPP said...

wahahaha...sejibik ibu dia!nasib baik xbuang kat rumah sebelah ekhhh..

pstttt..shiela oiii..ini 'ibu' bnyakkk teliti weiiii...mata dia pusing 365 digreeeeeee ;)))))

Tirana said...

hehehe..mana la honey tau yang duit tu sangat berharga..ingatkan kertas sampah..Jadi pengajaran pada mama...lain kali duit jangan letak sebarang tempat yang boleh honey capai..nasib baik dia campak dalam tong sampah..Kalau dia rendam dalam air then dia ramas2 macam kita ramas pisang untuk buat cekodok..tamatlah riwayat duit tu..hehehe..bijak honey ye..

Suzi said...

honet...honey...
budak besar tu mana tahu beza lagi kan. tapi alhamdulillah masih selamat lagi...
honey saje nak usik mak dia pagi2 hihihi...

ain said...

shiela...kalau terbuangg..huwaaaaa!!!

nekpp...minah ni pernah buang duit singgit dlm tong sampah luar..adoii!

kak tirana..tu la kak..x sangka pulak minah ni dok 'ngemas' pas bgn tido.

su..betul lah..saja nak buat mak dia gempak isnin pagi.

maza said...

lain kali pesan kat Honey, nak buang duit tu, buanglah ke dalam poket maza

wakakakka

Anonymous said...

Hi hi hi....

Honey berniat baik tu... tu yang dia tersengih2.. sebab dirasakannya telah 'berbakti' pada mamanya...kih kih ..!!

Tengok rupa dia teringatkan anak pompuan tie yang tengah tu... rambut jarang2, wajah pun halus lembut je... tapi sekarang dah panjang macam galah, rambut pun lebat semacam...he he...

Anonymous said...

mmm...pagi2 dah buat ibunya terkejut...itulah budak2,dia buat apa yang selalu dia tengok...hihi

anak ima yg kecik ni pun suka buang sampah dn main duit juga...duit tak buang tapi dikoyaknya sampai hancur...

Fazemy said...

Ni namanya mendidik anak2 supaya jgn jadi mata duitan. Klw nampak duit byk taksah heran...buang je dlm tong sampah. haha.

lemongrass said...

Nanti Auntie bagi Honey 'tong sampah' khas untuk buang duit ye. Pastu bagi balik tong sampah tu kat Auntie, boleh Auntie guna duit tu utk beli DSLR, hehehehe

Mak Su said...

makcik kayo! makcik kayo.!!! yuhuuuuu

Charlotte Arphenee said...

urmm... nak tumpang bercerita, anak sedara i, duit mummy dia habis kena gunting halus2 cam buat bunga manggar tuh, gunting rapat2 tp tak putus... rugi rm50 camtuh jerk... menanges tak berlagu mummy dia... mintak2 my tinots tak le camtuh.

INTAN RH said...

Ain, try buh rm500 plak...tgk cmna hehe... :D

Uncle Lee said...

Hi Ain, thats a lot of money to be leaving around. Glad it was not thrown out by mistake, ha ha. Lee.

Mama Mya said...

kakaka so suwetttt.. sweet kan kak huru hara mencari 300 ratus tue.. kalau rasa nak buang gak buang kat umah cik mya yer hiiii

honey ingat tau buang kat umah cik mya hihihi

mama mya
http://www.quefamili.com

QiStinA's said...

mmg honey ikut cakap..buang sampah dlm tong sampah..he..he..habis duit pun dikiranye sampah... honey...lain kali buang dlm tong sampah auntie moi yek...he..he

SRISUFI said...

Salam kakak,

alahai comey nya dia. Ibubapa adalah role model paling dekat ngan anak. Nampaknya dia dah tunjukkan bijak dia akak. Teruskan mendidik.

suka sangat dia.

princessharyati said...

honey ikut mcm mama dia lah.. pembersih.. agakye dia nak kemas2 atas katil agakye dia pikir tu sampah kot..heheh tp bagus lah tak buang tempat lain atau bawa sorok tempat lain..hehhehhe

zureen @ mama said...

Nasib baik Kak Ain perasan dan tak trus bungkus dan buang..he3
Kalau tak..jadi milik Mr.Tong Sampah le..

PenMerah said...

memang betul...bahagia betul layan kerenah baby kecil ni. Kalau boleh nak sentiase ada baby, comel gitu...
comel honey mesti ikut mak dia

Na Shari said...

Hihihi...like mother like daughter...

Anonymous said...

aperlarr tiga hatus hinggit banding ngan gaji abang mae hibu hiban ghitewww.. akak kannns

ain said...

maza...poket uncle maza jauh sgt..baik masuk purse mak dia terui.hihi

kak tie..anak2 sy kecik2 semua rambut x de.lambat tumbuh lps cukur. tp bila dh beso, lebat2 pulak.

ima...lg teruk klu kena koyak. x leh nk buat apa dah.

emy...betul tu..jgn jd mata duitan. tp klu org nak kasi. amik jeee.hehe

LG...dah survey2 ke DSLR. akak pun tgh jeling2 kat kedai.

Maksu...Insyaallah!!!

charlotte...klu dh kena iris mcm bunga rampai..mmg meraung la.huwaa!

Intan...kang takut dia msukkan dlm toilet bowl pulak kang.

Lee..luckily she threw into the bedroom dustbin. Can u imagine if she threw it outside. Huwaaa!!!!

mamamya...baik2 pas ni cik mya pulak dok main duit.

Qis...auntie moi dok jauh sgt la. cam ne nak buang dlm tong auntie.hihi

sri...honey ni sebutik akak. Klu bab2 merajuk pun mmg gaya akak. tu bpk dia kata le.akak x ngaku.hihi

yatt...dia pernah masukkan scarf rambut I dlm robok baju. after 2 weeks baru I jumpa.adoiii!

zu..tu la.nsb baik kat bilik. klu tong sampah yg kat dapur.mmg selamat le.

Na...hihihi.hubby akak pun ckp cam tu gak.

Me..amboiiii!!!yg ckp tu lg le dasat kan!hihi

ain said...

cikgu..mmg syok klu ada bdk kicik ni. lg le 'syok' bila dia buat ragam.hihi

Shais said...

huuuiii nasib baik...kalau tak rezeki si pengutip sampah.

cerdik betul honey...rajin mengemas yer.

ain said...

shais..honey mmg rajin 'mengemas'. habis semua brg dlm kabinet dapur dia kemas. adoiiiii!!!!

zue said...

bagus le anak2 mengikut apa yg kita selalu lakukan...alahai honey yg comel.

Sasha said...

nasib baik duit tu tak dikoyak2kannya... tabiat kita samalah Kak Ain... suka gomol2 baby bile dia buat something funny... so adorable!

Jess said...

Nasib baik sampah tu masih kat rumah.

From Jess
http://kidsislands.blogspot.com/

kuIna LadyInRed said...

klu sy pun kecut perut gak...
duit oiiiii
setiap sen berharga..

Mak Su said...

sedapnyer karamel di sebelah sinun