Wednesday, February 11, 2009

Terbakar dah!!!

sebahagian kawasan yg sedang terbakar


hubby tengah control api supaya tak naik ke atas kaw umah





bomba tengah pdmkan sisa api..lambat weii!!!





lepas api padam...umah pun masih nmpak berasap lagi!!



Ahad kelmarin..tengah syok2 scrolling blogs, terdengar bunyi crackle. Agak kuat..saya pandang hubby..hubby pandang saya..meaning dua2 dengar benda yg sama. Hish..bunyi apa tu ya..???So suruh le hubby keluar cek apa2 benda yang berderap derap tu. Masyaallah..keluar je rumah..kawasan lapang sebelah umah dan depan rumah tengah terbakar. Panik sekejap kita orang.

Hubby terus call bomba. Mula2 tak ada orang angkat..biar betul bomba ni. Kali ke 2 cuba, baru lah berjawab. So hubby report le psl kebakaran tu. Si tukang sambut report ni minta we all try controll api sendiri. Whattt..!!!!! nak control macam mana..api merata rata...ada masa tu menjulang2 sebab angin bertiup kencang. Rupa2nya bomba2 lain tengah padamkan api kat beberapa tempat yang lain. Habis tu yang kat rumah saya ni siapa yang nak padamkan..???
Alahaiii....

Hubby dan nebor2 yang lain pun jadilah bomba tak bertauliah sekejap. Masing2 guna getah paip untuk memadamkan api. Pas tu jirus tanah supaya api tak naik merebak ke kawasan tempat tinggal. Tanah lapang depan umah TNB punya..yang sebelah umah saya pemaju punya.

Punyalah luas kawasan yang terbakar. Asap tebal pulak tu. Saya risaukan hubby takut dia terhidu asap berlebihan memandangkan dia kena cover dua kawasan..dpn umah dan sebelah umah. Nak ambil gambar pun x boleh...x nampak apa pun..asap memutih!! Melihat api yang sekali sekala menjulang2...terdetik dalam hati...nak kena kemas barang nk pindah ke. Hihihi..
Walaupun yakin api tak akan sampai ke rumah kerana dipisahkan oleh jalan raya, tapi takut percikan api yang dibawa angin boleh menyambar pokok2 dlm kawasan rumah. Maka sebab itu, suami memandikan semua pokok2 supaya basah. Anak lelaki saya lagi best..."ibu..ibu..kita azanlah supaya api ni padam..!"

Selepas seketika..api pun semakin kurang marak..tinggal sikit2. Angin pun tiba2 berhenti bertiup kencang. Masa ni lah baru boleh nmpak kawasan yg terbakar. Habis pokok2 akasia, semak samun, pokok2 pisang yg ditanam jiran terbakar. Pokok ubi yang saya tanam (saya ke..??) pun sebahagiannya habis dimakan api. Kawasan jadi hitam dari hujung ke hujung. Bau pun dah bau abu je. Hanya selepas 2 jam..baru le pihak bomba datang memadamkan sisa2 api yg tinggal.

Dah masuk 4 hari dah...bau abu masih lagi kuat menyengat. Alhamdulillah semalam hujan turun dengan lebat. So yakin sangat tiada lagi lah api2 yang tertinggal di dalam tanah. Kalau tak masih boleh nmpak lagi asap sana sini. End of the day hubby cakap ada hikmahnya kebakaran yg berlaku. Kawasan semak jadi lapang selapang lapangnya dan nyamuk pun kurang. Yang tak bestnya asyik nak dok cuci porch yg kehitaman sebab abu. Kereta pun sama gak. Aduss..penatnyaaa!!! hubby le bukan saya. hehehehe...



33 comments:

fazemy said...

Nasib tak merebak ke rumah. Tapi betulla anak akak kata tu. Azan bg api tu jd slow. Patut suruh dia azan kuat2. Bomba kan kerajaan. cam polis jugak. Lembab! Haha.

Btw cantiknya rumah akak. Kat area mana nih? Klw dtg raya dpt duit raya tak? hu

zue said...

ain..tinggal kat pasir gudang ke?
mcm ada dgr tentang kebakaran tu..
nasib ada jiran2 yg sama2 tolong memadamkan api..

Mak Su said...

takutnya bila bencana macam ni berlaku, takut kalau panik dan tak tahu nak buat apa, nauzubillah.

QiStinA's said...

Alhamdulillah semua ok ain... sekarang musim panas yek kat msia... dah mcm kat australia pulak yek... nampak nye mmg kena hati2 sekarang nie kan???

fazemy said...

Kat KL slalu hujan plak skrg ni. Ntah cuaca tak menentu skrg ni.

ain said...

Emy..akak geram gak sbb hubby tak nak marah si bomba tu..hehe

Kak Zue...saya dok Tmn Rinting, on that very day..ada byk spot yg terbakar. Uncontrollable la kak!

Mak Su..tu lah..nasib hubby ada, klu tak may be saya terkujat, saya ni cpt panik.

Qis...Alhamdulillah..semua okay. Yg tak ok plan nak gi sopin cancell.x leh nak merayap..takut something worse happen.

Emy...kat JB ni nak kat sebln setgh x ujan. Alhamdulillah semlm hujan lebat giler.Allah itu MAHA KAYA!!

-SRISUFI- said...

salam sis tersayang

harap semuanya baik sahaja ye sis

terima kasih kerana sentiasa menziarahi sri..terharu sangat.

sis..mencabar gak keje suami sis tu..terbakar kat area mana tu sis?cam teruk jer..



kat sini cuaca kejap panas petang2 ujan...


:)

en_me said...

dok taman rinting? kiterr berjirannn ghupernyerrr.. salammms

Tie said...

Tie takut api tu... Dulu pernah hutan kat belakang rumah terbakar, malam pulak tu. Memang tak tido sebab takut, walau bomba ada...

ain said...

sufi...area tmn rinting, psr gudang. memang every year cam ni but this is the worst.

en_me....oh ye ke..???salam..!!! dok mana..???akak link awak ye??

kak tie..tu lah kak tie..takut sungguh tengok api menjulang2. Takut kena rumah..huhuhuu.

ain said...

salam en_me...akak ada scroll blog awak n terjumpa gambar your frens kat grand old lady. They are my hubby's frens too. Infact akak kenal one of them.. silap haribulan hubby akak kenal awak gak.

Sasha said...

alhamdulillah kebakaran x merebak sampai ke rumah... huh... sure panik... kalau sha pun mesti tergamam kejap sementara nak kembali sedar... nampak kertas trbakar pun dah jadi gelabah... tp betullah ada kebaikan juga jd kebakaran tu selain menghapuskan semak samun tu Kak Ain dpt kenalan baru mll entry ni... kan?

ain said...

sasha...Alhamdulillah kita org dpt controll api..kelakar pulak bila tengok para hubby2 dok memadamkan api. Tang kelam kabut je..hihihi

Uncle Lee said...

Hello Ain....I thought the photos of the fire in Australia.
Glad your house okay.

Ain...balek pondok saya....it was an oversight. Saya checked and rechecked...and somehow I missed your bag. Minta ma'af, ya? Oversight my part.

I ran out of shoes, but handbags I have a lot, *wink*.
Come and see, hope you like it. I love it. Lee.

en_me said...

kak ain, i sent u email.. nanti tellme more about your hubby tewww.. senang2 leh ngeteh kat kopitiam tesco seri alam .. ghitewww

naz ilyn said...

salam...

alhamdulillah... semuanya selamat tapi nak membersihkan abu-abu dan jelaga tulah yang memenatkan... nasib baik hujan turun kalau tidak lagi teruk sisa kebakaran mesti berterbangan di bawa angin...

ain said...

naz...hujan the next day. masa hari terbakar tu..angin agak kuat. Abu melekat sana sini. nasib kete hubby hitam...so kureng le nmpak kotor. saya nyer kale merah, memang kotor giler.

Suzi said...

alahi kak ain kat rumah kat ain pun ada hutan kawa. terbakar ke?? Alhamdulillah tak merebak kat kawasan perumahan....
kat victoria tu satu bandar terbakar...kesian betul tengok...ada tu yg rentung satu famili dlm kereta...ngeri je...

ain said...

suzi...depan umah akak ni kawasan TNB..so byk semak samun. tu psl kalau ada spark je mudah le terbakar. Every year mcm ni cuma this year worst. Besar kawasan yg terbakar. KLu su tengok 'live' hitam legam dah keliling umah..

Shais said...

kak ain,

saya pun pernah mengalami kejadian kebakaran gini, kawasan rumah mak berbukit. bomba dtg lambat jadi jiran2 la yg tolong simbahkan air sebelum api merebak. yg saya perasan slps kejadian tu....pokok2 tumbuh lagi banyak.

rasa macam kat indonesia pulak...bakar utk suburkan tanah:)

ain said...

shais...akak ckp gak ngan hubby...boleh le pas tnm ubi besar2an sbb tnh terbakar pun besar gak.. So kira subur le. Kayaaaa!!!

Anonymous said...

ooo... dok taman rinting ye,cantik rumah tu.minggu lepas jalan rumah ima pun kebakaran,nasib baik tak sempat sampai kat rumah kita bomba dah dtg...kalau tak memang penat ,hari2 nak cuci dpn rumah.tahun lepas memang macam ain lah,kita sepakat dgn jiran padamkan api,bomba tak sempat dtg dok padam kawasan lebih bahaya.malam baru tiba padamkan sisa kebakaran.

laily said...

Ain,
alhamdulillah api tak merebak sampai ke rumah. ape ke punca yang boleh terbakar tu, panas terik ke. Ish menakutkan pulak mendengarnya.

ain said...

ima...takutnya klu merebak ke rumah. Api memang kuat. Alhamdulillah semua dpt dikawal.

Laily..aku rasa yg paling possible is puntung rokok le. Dah le cuaca xtreme panas. Gabrau kauuu tengok api sana sini.

Intan Rosnitta said...

Salam Kak Ain,

Nasib baik hb akak & jiran2 lain cepat bertindak. Suspens gak kannn... Harap2 x berlaku lagi kejadian seumpamanya.

Nauzubillah...

ummi afifah said...

salam kak ain... ubi kayu yg tanam tu tak jd ubi nakar ke?..hee..hee.. anyway, alhamdulillah.. everything under control.. burning ni nyebab utama jerebu, penc udara..lead to breathing dificulties... take care

QiStinA's said...

salam ain... nanti senang2 datang rumah ambik tag ye... jangan mare...

Tirana said...

Ain..

Kak tirana tak pernah lagi tengok kebakaran depan mata.. Tengok dalam TV tu biasala.. Mesti kelam kabut kan?

Mama Mya said...

alhamdulillah semuanya selamat...

Anonymous said...

mesti pedih mata penduduk kawasan tuh.. pedih asap..hihi..

maza said...

uiks..... lawo nyer rumahhh...

jeles nyer...minta satu boleh?

hehehe

opss sorry, tengok gambo rumah terus ilang benda2 lain...hehehe

ain said...

intan...nasib baik semua ada kat umah time tu..kalau semua dok merayap...abissss!!!!

ummi...ubi nakar tu apa ye..??? hehehe...ubi tu akak tnm just for the daun je sbb hubby suka pucuk ubi masak lemak.

qis..thnx for the tag..senang2 nanti I buat okay.

Kak Tirana..memang kelam kabut kak. gabra pun ye gak..

mama mya...Alhamdulillah tak de apa2 yg serius.

duwenk...memang pedih mata..mata hubby le sbb dia yg dok pdmkan api..hehehe

maza...lawa2 pun bank punya maza. tu baru tengok umah dh hilang idea..lum tengok tuan umah lagi...hehehe

maza said...

uiks....

maza mungkin berminat dgn anak tuan rumah aje kot....

wakakakakak

glup! tumpang lalu yo omak ......

:D