Friday, November 7, 2008

My First Brownie



Saya ni bukanlah rajin ke dapur. Automatically, saya jarang memasak. Parents saya kata dapur saya just for display only..hehehe. Suami pulak, faham sangat dengan kekurangan saya. Kalau weekend memang wajib dapur saya tutup.




Nak kata saya malas memasak...hmmmm...adalah kot..hehehe. Memasak ni cerewet kerjanye. Ambil masa pun ye gak. Apa yg saya fikir...penatnya asyik nak dok kat dapur je, nak kemas lagi..ditambah lagi saya ni kalau masuk bab masak2..memang surrender. Parents n adik beradik saya dah lali sgt dgn kemalasan saya. So everytime klu hari raya, they all akan beri saya tugas kemas menghias rumah sbb tu lah minat saya.




Nasib baik suami dan anak2 tak pemakan sgt. Tapi cam ne lah nak pemakan ekh sbb ibunya tak rajin memasak. Alhamdulillah suami pun bukan la jenis cerewet. Tak kisah apa yg saya masak dan tak pernah tanya kenapa kalau saya tak memasak. Thanx honey.




Saya jarang masak menu2 yg cerewet apatah lg yang memerlukan pelbagai bahan dan ambil masa untuk disiapkan. Saya lebih suka memasak makanan yg ringkas tetapi menyelerakan. Senang citer saya lbh suka western style. They are easy to pepare, only take minutes to cook but tasty when get into your mouth.




Saya salute dengan mereka2 yg rajin dan pandai memasak. Contohnye macam Suzi, rakan blogging saya. Frankly speaking saya suka baca her n3 about cooking. Berangan gak, kalau lah saya boleh serajin Suzi. Soooo...hari ni saya telah merajinkan diri mencuba satu resipi dari blog suzi iaitu "best brownie with creamy frosting". Aduss!!!kelam kabut gak saya. Time2 ni lah selongkar kabinet cari segala barang2 membuat kek. Sampai tak sempat salam dan cium suami yg nak pergi kerja semula selps solat jumaat.




At lasssstttt...siap le gak my first brownie. Bolehlah untuk 1st timer mcm saya ni. Banyak yg boleh diperbaiki. Anak2 saya pulak kata sedappp..hehehe. Iwani siap minta saya buatkan sebiji untuk majlis jamuan akhir tahun kelasnya minggu depan. Haaaaa!!!!!




Well...hopefully from this time on, I will slowly develope myself into cooking. Kalau tak sebulan dua ni, may be lg setahun dua ke...hihihi. Untuk Suzi...thanx for sharing the recipee. Gambar di atas tu lah hasilnya.








9 comments:

Suzi said...

tahniah!!!...cantiklah brownies akak....
saya kat m'sia dulu pun mcm akak...bukan rajin masak2 ni...hari minggu tutup dapur hihihi..samalah kita...
dtg sini dah terpaksa...rajinlaj sikit jadinya...harap kekal hihihi...
go!..go! nanti cuba resepi lain lak ye...

U.Lee said...

Hello Ain, dalam dunia ni, tada any spectacle on earth more appealing that that of a beautiful mother and wife in the act of cooking or baking dinner or cakes for the people she loves.
Especially kalu nama dia 'AIN".
You have a great weekend, best regards, Lee.

Shais said...

wah...wah...menjadi juga brownies tu. kira akak cekap juga.

saya pun tak serajin suzi dalam bab memasak nie, hati ni kadang-kadang teringin nak mencuba, bila tengokkan resepi langsung terbantut....habis camno.

laily said...

Wah, ain nampak sedap je brownies tu, bolehlah pos kat rumah aku he he. Aku teringin gak nak buat cakes ngan brownies tapi oven tak dak.

ain said...

salam suzi...akak berangan pas ni nak try buat frittata pulak.Bila tu..???hehe....

hai Lee...thanx for the nice and kind words.I luv every comment of yours. Enjoy the weeknd.

salam shais..akak pun sama je mcm shais. teringin je lebih..bila nak buat selalunye hancuss..malasss!!!

salam laily...dulu2 masa aku belum ada oven lg, aku bakar kek dlm kuali je...hahaha...rupa kek punya le teruk tp rasa kaw beb..!!!

Tie said...

Wah!..memang menjadi lah tu kalau first time buat nih! Memasak sebenarnya menyeronokkan. Kalau tie malas masak, tie akan pasang radio kat dapor. Sambil masak, sambil nyanyi...hi hi..tak pe kalau dah kahwin..he he..

Intan Rosnitta said...

Sapa yg kata x sedap tu, meh sini kita cubit dia... hehe

Nampak pic pun dah tahu sedap. Intan pun ingat nak try resipi ni jugak. Respek betul kat Suzi tu...rajin sungguh dia.

Jom kak, kita sama2 merajinkan diri.

:D

QiStinA's said...

salam ain... amboi nampak sedap sungguh brownies tu... saya dulu pun mcm ain jugak ... tp bile dah duduk di perantauan nie... kelam kabut cari resepi..kalau dulu... harap mak masak or kedai je.. buat je ain.. lama2 nanti sure terror.. tp saya nie tak terror2 juge...he..he

thehotspotguide.com is 100% free dating online said...

that looks real good!