Tuesday, March 17, 2009

New Mixer..????



Hari ni plan nak buat Vanilla Marble Muffin. Pas tu ingat nak buat cookies nak bawa gi KL esok sebab anak yg tua ada Summer Camp untuk PMR anjuran Sime Darby selama 2 hari bermula Khamis hingga Jumaat. So kita orang stay KL sampai le Ahad. Lepas hantar Izzati balik kolej, baru lah we all balik JB semula. Malas nak berpatah balik JB-KL-JB-N9.

Biasalah kalau saya nak buat kek ke, cookies ke, anak yg no 3 Iwani mesti dengan suka rianya nak menolong. Tolong keluarkan segala barang yg saya perlukan untuk membuat kek termasuk lah mixer saya yg nun duduk di kabinet paling atas. Apalah nasib masa dia nak bawa turun mixer tu boleh terjatuh. Alahai...menjerit gak saya. Belek2 mcm tak de yg pecah, so proceed le ngan niat nak buat muffin n cookies.

Mula2 okay je mixer tu, tiba2 mcm keluar api pulak. Terkejut saya. Pas tu terus jammed mixer tu. Alamakkk...tgh syok2 beat butter n sugar..boleh rosak. Ingat mcm nak humban je mixer ngan adunan muffin dlm tong sampah. Sian pulakk...so proceed le buat muffin cara manual. Penatnya tangan dok pukul telur. Dalam dok membebel marahkan si mixer tu, siap gak le muffin.

Masa hubby balik lunch, konon2 ngadu le ngan dia wani terjatuhkan mixer dan terus rosak. Hubby ketawa sambil cakap.."ni le yg Nor dok tunggu2 kan..mixer rosak..nak yg baru kan..".
hehehe..tau tak pe. Sebenarnya 2 minggu lepas ada dok merengek2 ngan hubby nak Kitchenaid mixer. Hubby kata buat kuih sekali sekala, takkan le nak mixer mahal2. Pakai mixer murah2 pun boleh jadi kuih gak. Betul gak...all this while pun pakai mixer murah2 je. Jadi gak kuih, sedap pun sedap. Tapi kalau boleh dapat mixer idaman..lagi le seronok. Betul tak..????

So cancel le plan nak buat cookies petang ni. Terpaksa le tutup kedai kek sampai dah dapat mixer baru. Mixer apa ye..??? Kitchenaid..??Kenwood..??Panasonic..??atau..Takada Brand je.
Tapi kan muffin saya tak sedap sangat la..mungkin merajuk sebab kena bebel.Hehehe

32 comments:

Tie said...

Kak tie guna hand mixer je..dah bertahun2...tak pernah keluar api..takut lak dengar citer ni..

Memang teringin nak beli mixer baru..tapi ingat nak tunggu pindah rumah sendiri..he he..

Suzi said...

wah kak ain makin rancak sekarang masak2 hihihi...
bagus juga tu dpt mixer baru...saya pun mcm kak tie pakai yg hand mixer je. memang teringin nak mixer yg cantik tu...bilalah agaknya...
nak beli pun tak tahu jenis mana yg elok...

QiStinA's said...

k.ain...mana muffin nye?? ha..tak lama lagi dapat mixer baru la yek... saya pun pakai mixer murah je k.ain.. alhamdulillah banyak berjasa... mcm suzi, saya pun teringin nak ada mixer canggih n cantik gitu... he..he.. insyaAllah bile ada rezeki... tp saya takut nanti saya tak reti guna pulak sbb canggih sgt...ha..ha..ha...sbb saya nie mmg tak pandai nak guna yg canggih2 nie...

naz ilyn said...

salam...
seronoknya kalau dapat mixer yang warna merah macam dalam gambar tu... bilalah nak dapat... tak lama lagi kak ain dapat lah beli mixer yang baru bertambah semangatlah nak buat kuih betul tak...

laily said...

Ain,
Aku ni dah lama ngidam nak beli oven, oevn pun tak de apatah lagi mixer. Tapi tak pe kalau dapat mixer baru, bolehlah ko poskan kat aku. bukan mixer ye, tapi hasil dari mixer tu. Tak payah susah-susah akat muffin 50 ketul jadilah. he he

Na Shari said...

Hehehe...teruskan lagi usaha memujuk dan merengek...mana tau boleh dapat mixer merah tu...

Wah...nak datang KL ye.Meh singgah sepang.

Shais said...

harus tukar baru....hihihi.

selamat bercuti....kak ain sekeluarga.

ain said...

kak Tie..mixer saya tu jatuh. mungkin dlm dia ada yg pecah ke, tanggal wyre ke. ntah le. Hand mixer pun okay gak kan.

Su...rancak suam2 kuku je su..tgk org buat kuih..nak gek try. Akak pun tak tau mana yg baik. tp ipo akak ada kitchenaid..tu yg nak gak.hehe

Qis..yg penting bukan mahal atau murah, rajin atau malas nk buat je tu. Mcm ipo akak bertahun dah ada mixer mahal..buat kuih sekali pun tak pernah. display only. Akak pun sama mcm qis..benda2 canggih mmg tak reti nak guna.hehe

Naz...mmg le seronok KALAU dpt cik merah tu. Hopefully le klu dpt mixer baru, semangat pun baru gak.

laily..aku pun bertahun gak baru dpt oven..dh dpt oven baru le dpt mixer.tu pun cikai nyer mixer je. Ekh..tak peroi ke klu aku post muffin kat nko.hihi

Na...tengah dok senggol2 le ni..hihi

Shais..mmg kena tukar x kira le mahal ke murah. Dah seronok baking ni. Happy school hlday utk shais sekeluarga juga.

NeK PP said...

salam ceria..jadik laa kucing miangg..ahaks..mcm nekPP..ngeh1001x..

xdpat mak mixer..dpt bb mixer pon jadik lerr ainnnn...kuikuikuii..

ingat ain..pesan nekPP..jadik kucing miangg..gtee dpt! wish u good luck! hahaha..

enjoy ur trip yaa

Anonymous said...

ahaha, bang mae tewww dah kena senggol senggol ghitewww.. dapatlarr mixer baru nanti erk..

Sasha said...

ala Kak Ain ... goda2 & manja2 skit... tak ckp byk...sure abg terus belikan...


then letak sekali resipi kat sini, K?...

Ainazli said...

kita tunggu kemunculan mixer baru..aper brand yg color merah tu ya?ain pun tengah dok ushar mixer gak..dapat yg merah tu tak tido malam gamaknya..seksi..tu..

fazemy said...

Boleh mintak hadiah harijadi mixcer 1.;-)

Wahh kak ain nak dtg KL la. nnti masak sedap2 dtg bawak kat KL ni tau.

SRISUFI said...

Salam akak,

nanti sri jawab tag ye.
heheh

tak lama lagi tibanya giliran sri nak beli mixer dan adik beradik bagai perkakas dapur tu. Aduhai.


kak, buatlah entri masak2 k.

maza said...

mixer..?!

Den kalau buekkan kuih guno pembancuh simen, pinjam dari kontraktor budak jiran sebelah rumah tu ha...

Uncle Lee said...

Hello Ain, thats a beautiful mixer. Looks like it can do many things for you.
Have fun and keep well, Lee.

zue said...

dah dpt mixer baru ke belum..bagi le servis baik puye.

selamat bercuti2 m'sia...

ain said...

Nek PP...kucing mianag ekh..???kdg2 x jln pong.hihi

en_me...mudah2an berhasil le sengol2an akak nanti.

sha...goda mmg le wajib, dpt ke tak je yg lum tau lg.

ain...tungguuuuu!!!x dpt yg mahal dpt yg murah pun okay gak. Yg dlm gambo tu kitchenaid tp ramai kata kenwood pun bagus gak.

emy..ni tgh pujuk2 minta buffday present in advance le ni.hihi

sufi..baik sufi start buat listing n survey apa2 yg patut.

maza...klu pakai mixer tu, tepung nk kena tukar ngan simen le plk ye.

Lee...yes..it is. Really hope I can get one soon.

Kak zue...lum beli pong, baru survey, dh ada choices but hrge lak buat hubby terkujat.hihi

Anonymous said...

akak ain, camaner akak ain tahu me tengah cari tali budak kecik tewww.. hmm

you wrote:
dah beli dah tali utk bdk2 kat mom care??

Anonymous said...

hi akak ain itteww.. salamm weekend dr me dikejauhannns

ummi afifah said...

bestnye rajin buat cookies.. nanti ajar ye..

ain said...

en_me...hihihi..kat mana ekh..??kat blog shais le.salam weeknd utk me sekluarga gak. Semua cuti2 KL ke atau ada kat JB..???

ummi...akak x le terer bab2 kuih2 ni. kena bukak resipi gak.hihi

Anonymous said...

wah ain, kalau dapat yang merah tu bestnya....memang itulah idaman ku..hehehe...


macam mana dengan percutian....tentu seronok.

ain said...

Ima...dh survey dah, klu nak yg merah tu(kenwood) harganya RM2799. Melopong mulut oden wei.

UmmuSarah said...

AIn,

Sorry le aku selalu ketinggalan bab meninggalkan komen...susah nak dpt time nak join i-net nie... Aku tenggelam dgn dunia sendiri...sob...Bile nak cuti ke Perak pulak? Boleh dtg ziarah aku kat sini.

NeK PP said...

salam ceria..

AIN..melopong!!haiyaaa..tapiii dpt tang lain kan kan kannnnn..ngeh3

back to normal duty maa!! enjoy yaa..

hugs n kisses..

ain said...

Huda..as long as nko baca entry aku ni pun aku dh cukup happy. Insyaallah klu x de aral aku nak ke perak cuti sek may/jun, nephew hubby kahwin. klu ada rezeki kita jumpa ok.

Nek PP...kalau boleh nk dpt semua yg aku nak.hehehe.Hug n kisses 2 u 2.

Mak Su said...

kalu dpt mixer yang bagus, apatah lagi mixer idaman, tentu kuih2 utk minuman petang lebih kerap dapat dihidangkan, ek :)

ain said...

maksu...tulah..ckp gak ngan hubby klu dpt mixer canggih, gtee rajin buat kuih punya lah..dia dok ketawa sakan lah pulak. Cis..x jln le bodek saya ni.

PenMerah said...

terima kasih bagi tag , tapi macam mana nak ambik tag tu ye..x pandailah.walaupun dah diexplain, blurr aje

kuIna Jentayutiara said...

rajinnya memasak... sy g bakery aja

nasib baik tak kena kejutan elektrik..

Mama Mya said...

hihihi muffin pun pandai majuk yer :) okey apa muffin menjadi cam saya nie x menjadi2 wat hahaha

mama mya
http://www.quefamili.com