Tuesday, April 14, 2009

WANIII!!!!!


Geram betul saya dengan minah yang sorang ni la. Berpuluh2 kali cakap jangan buat lagi, berpuluh2 kali gak le dia dok repeat the same thing. Memang le nak kena...dah kena pun. 2 das rotan kat tapak tangan dia. Meraung2 menangis...saya buat dek je sebab saya tau gimik je lebih, konon2 tunjuk menyesal le tu, dengan harapan saya tak report ngan ayah dia. Sorry le...report tetap report. Wlupun nanti ayah dia hanya..'wani...kenapa buat lagi..kan dah kena rotan dgn ibu, siannnnn ayahhh!!'. tu je le modal Mr fix-a-lot.

Semalam saya all out membersihkan rumah especially bilik bdk2 n family hall kat atas. Dah menjadi routine, setiap Isnin saya akan operasi habis2an satu rumah. Bukak2 tong sampah je saya jumpa sisa gula2 getah. Adoiii makkk!!!pantang betul la saya tengok gula2 getah ni, memang angin satu badan. CHEWING GUM IS A BIG NO NO. Baik kat luar rumah apatah lg dlm rumah. Dan hanya minah tu je le yang saya tahu suka break the rules. Padahal dia tahu hukuman yg akan dia terima jika saya dpt tangkap dia mkn gula2 getah. Dulu pernah sekali dia buat, dah kena dah. Ekh..buat lagi!

Tu satu...saya dah dok membebel2 dah. Bila buka je laci meja study, saya jumpa banyak kertas2 yg saya hanya panggil sampah je biarpun terlipat kemas. Saya buka lagi laci sebelah..ekh..ada sampah lagi, buka laci no 3..pun ada sampah lagi. Wah..telinga saya dah berasap kepanasan dah.
Memang nk kena minah ni. Saya cek bawah katil..pun ada jugak.Arrgghhhhhh!!!!sah..memang nak kena!!!!

Wani ni suka koyakkan kertas, pas tu ditulisnya ntah aper2..pas tu dilipat pulak kertas tu, pas tu dimasukkan dlm kertas lain yg dibuat seperti envelope..pas tu ditulis nama kawan2 dia atas 'envelope' tu. pas tu dia 'pos' le dalam laci meja study, bawah katil, dalam laci bedside table, laci dressing table dan segala jenis laci yg ada kat umah atas tu. Paling yang saya tak boleh tahan bila dia dok 'pos' surat tu kat celah2 sofa kat family hall tu. Meeemmaaanggg tensen!!! Bukan sekali dua buat cam ni...banyak kali dah. Banyak kali gak kena jerit..marah..cubit, tapi tetap dia buat gak. Memang tak makan saman betul lah.

Semalam je, saya berjaya mengumpulkan satu beg plastik kecil 'surat2' @ sampah hasil nukilan Nur Iwani. Tu baru seminggu tak operasi...kalau sebulan agaknya, mau meroyan saya. Tak tau lah kenapa minah ni suuukaaaaa sgt ngan aktiviti ni. Bila masa dia buat pun saya tak pasti..yang paling logik sebelum dia tidur la kot sebab every nite bila dia salam saya sebelum naik tido, kat tangan dia mesti ada buku2 yg tak dipakai lagi atau diari2 lama. Dan mungkin minggu lepas dia begitu menjadi2 sebab kakak dia balik cuti.

Adoiii...penat sungguh semalam. Penat sebab tensen ngan minah tu bukan penat buat kerja. Ni lah kan peel anak2. Yang sorang cam ni...yang sorang lagi cam tu. Pening!!!!!

40 comments:

Anonymous said...

Ho ho...samalah dengan anak bongsu Tie. Selalu kena bebel dengan mama dia.. Suka main kertas2 ni...buku nota pun berlambak..entah apa yang yang ditulisnya... sabor je la dengan budak pompuan ni...hu hu..

Psst :....yang pertama ko ?? Kih kih ...

NORHAYATI BERAHIM said...

alah..alah..kesiannya wani, dia kreative tu ain..mungkin dia tengah mereka dalam kepala sesuatu tu, macam akak dulu jugak..kecil2..pantang nampak buku dan pensil, menconteng ajelah..ada aje dalam kepala sesuatu..esok2 dia nak jadi macam akak tak ain..sabar2 ain..

Suzi said...

sabr kak ain...saya pulak jadi takut ni hihihi...
tapi memang tension kalau anak buat sepah...
anak2 saya pun suka 'main kertas' ...biasa sebelum tidur...melukislah, menulislah...lepas tu sepah2...my hubby siap belikan kertas a4 lagi utk diaorg...tapi takdelah selit rata2 cuma bilik memang sepah dgn kertas...

Ainazli said...

perghhh memang berasap, sekali dia post..hehhee..telatah anak2 yg bikin hati panas tp perangai tu jugak yg kita kenanag nanti2 kan..

tp cannerlah lelaki boleh relax jer yg telatah anak2 nie ya..kita nie bagai meroyan marahkan anak dia col jer

ayshanur said...

wahhh bagus nyer wni nie .. rajinnyer macam tue ...

bagus200xx..
ikut kakak yang sibuk menulis nota pelajran ..dngan buku dan pen bagai ..
ikut maknyer juga .. yang rajin menulis blogs!

macam sha kecik2 dulu la ...
suka cakap sensorang ..berangan..
konon2 banyak la sangat benda yg nak dicakap kan ... yelah tiap2 ari terpikir apa yang orang dewasa bualkan .. tak muak ke bercakap berjumpa tiap2 ari ..ada aje citernyer ...

itu kut yang wani raser kan???!!

ain said...

kak tie...oooo anak akak pun sama gak ke..??yg saya geramkn lg, ayah dia suka bagi diari free kat wani, makin menjadi2 le minah tu.

psst:..anak no 3 kak.hihi

Kak NB...mmg kreatif kak. Kdg2 dia tulis menu ngan harga sekali.kdg2 fesyen baju, kdg2 tajuk2 lagu.adus! hopefully le kreatif dia tu beso nanti blh mendtgkn hasil mcm akak.

su...hihihi, garang kan akak. geram su, pdhal dh pesan, conteng
buku je, jgn koyak2 kertas. kita org panggil dia minnie the mouse.

ain said...

asyha...dia suka main cikgu2 sorang2. dia buat soalan..dia jwb, pas tu koyak kertas tu, lipat..lipat..lipat, letak dlm laci mesin jahit akak. tu hari dia letak sampul gula2 dlm poket kanggaroo.huwaaa!!!

Sasha said...

budak pompuan mmg tabiat dia suka main kertas kot... kat umah ni pun pening kepala tengok kertas merata2 tmpat... mulut dah x larat nak mmbebel2 pasal benda yg sama... tiap2 hari mcm tu ler... aduh!

kita masa kecik2 ntah2 serupa tu jugak mak kita tension kat kita... mana dtg perangai tu kalau bukan dr makpak sendrir yea tak?...

Anonymous said...

adoi!!garangnya...bawa2 bersabar ain,budak2 macam2lah kerenahnya...makin dilarang makin menjadi...anak2 ima pun samalah macam tu,suka sgt main kertas...tulis koyak,tulis koyak lepas tu selit merata...hari2lah dok kutip kertas..kadang2 tu kerah dia org yg kutip,klu rasa nak main lagi...hehe

nekPP said...

beb..hehe no komen no komenn...hanghattt....BP tinggi tak..baik2..ahaks.. TAKE A GOOD CARE OF UR SELF YAA DARLINGGGGG...

tompang lalu ain...PN NORHAYATI BERAHIM...PENULIS TERSOHOR!! salam kenal..saya selalu singgah blog puan..tapi xtinggal kesan..suka baca!

hehe beb balik nnti bagi pinjam ekh buku cita hahahahaha..saje nak bagi ko COOOOOOOOOOOOOOOOL!!..

maza said...

Betul sekali tindakan itu. Sekali sekala kena gak rotan anak2 ni.. heheheh

tetapi biarlah berhati2 merotan anak2 nie..

takut terlajak melayan emosi lalu menjadi beyond reasonably action or punishment.

Maza selalu ingatkan isteri maza agar banyak bersabar sebelum mengambil tindakan merotan ini. (heheh walhal suaminya ini selalu gak tak sabar hehehe). Walaupun dinding rumah sudah macam2 peta wujud, maza suruh ibunya itu memberi nasihat dahulu dgn kaedah sebaik2 semolek2nya bersopan santun di jalan raya...

Kalau dah bagi warning (sama mcm kes lela ini) - maka kami akan adakan court session!

Bila hukuman dijatuhkan, ayahnya inilah yg akan jatuhkan hukuman. Ayah inilah yg merotan anak2 itu. Bukan si ibu itu.

Kemudian disusuli pula sesi kauseling oleh ibu. Iaitu sesi penerangan kenapa mereka perlu diberikan hukuman tersebut.

Bagi maza, ia membentuk agar anak2 menghormati ibu lebih dua kali ganda dahulu sebelum ayah.

Kerana hadis nabi ada berkata, seorang lelaki datang bertanya kepada Rasulullah SAW, "Siapakah harus daku dahulukan selepas Allah dan Rasulnya?". Baginda SAW mejawab, "Ibumu!".

Kemudian lelaki itu bertanya lagi soalan yang sama, "Selepas itu ya Rasulullah?"

Nabi mengulangai jawapan soalan yang sama tersebut sehingga tiga kali iaitu "ibumu!"

Setelah itu barulah disebut, "Ayahmu".


Maza cuba menaikan taraf ibu di mata2 anak2 di tempat tinggi setingginya. Mendidik anak2 menghormati, mentaati dan menyayangi ibunya walaupun lebih daripada ayahnya ini.

Biarlah mereka lambat sedar bagaimana rasa kasih sayang ayahnya ini.

walaupun pada awalnya mereka rasa benci atau tidak senang terhadap ayah. Tetapi tidak, sama sekali untuk menanam rasa benci atau tidak suka jauh sekali menderhaka kepada ibunya... Biarlah ayah demikian rupa, kelak nanti mereka akan faham.

(mungkin cara maza kurang baik bagi pendapat sesetengah pihak.

tapi maza ingin berpesan sesama kita agar beringat.

apabila marah atau membebel terhadap anak2 perlulah hati2.

Kaum ibu perlu ingat, setiap kata yg keluar dari mulut itu adalah doa utk zuriat mereka!

Jaga emosi itu.

Jangan sampai amarah menguasai diri hingga keluar sumpah seranah...

Yg susah nanti anak2 kita. Dan diri kita juga, kerana mendoakan benda2 tidak elok terjadi ke atas anak2.

Cth ayat yg perlu dielakkan sama sekali ialah, "ko ni degil. Ko ni biadap. Ko ni tak boleh diajar!"

dan sebagainya.....

hehehhehe)

maza: ustaz cabuk..hehehhe

Na Shari said...

Hihi...sebijik perangai Na masa kecik2 dulu...Tapi, itu kreatif namanya. Orang macam Iwani tu mesti imaginasi dia tinggi...Ada hikmah di sebalik semua tu...Mana tau, dah besar nanti apa yg dia buat tu boleh mendatangkan hasil...

Kesian Iwani kena rotan, Meh Aunt peluk meh...

ain said...

sha...ayah dia selalu ajuk anak2 akak semua ikut peel akak masa kecik2 le. tp setahu akak, akak dr kecil mmg sensitif bab2 sepah2 ni, mak abah akak paham sungguh peel akak, akak igt lg masa tu akak umur 9 tahun, akak merangkak bawah rumah sapu sampah sarap, bawah katil pun akak masuk kutip sampah.hmmm..soooo wani ni mesti ikut mak ngah dia nyer peel.hihihihi

ima...I mmg garang but for their sake la. pantang betul kalau x de disiplin.hehehe. thing is wani sorang je suka bab2 koyak kertas ni la, kkk ngan abg dia x de le cam ni.

beb...you know me...hahahaha!!!! aku baru je beli novel kak NB setiap malam jumaat. nanti nko bc le pulak.

Ustaz maza....tq3 for the info/ilmu. kita terbalik pulak, hubby lebih soft, suka guna kaedah reverse psikology, x pernah pukul ank, lemah lembut bila nasihatkn anak, penyabar sangat (heran aku!. sbb tu klu2 saya mcm nk meletup (sbb sy krg sabar) saya akan call dia mengadu supaya marah sy berkurangan, hilang rusuh bila dia pujuk ngan kasih syg. HE IS MY THERAPY. Dia akan suruh anak2 peluk saya dn minta maaf sbb buat sy marah. itu saja sdh buat hati sy sejuk sgt. tp kan yg paling sy tak tahan bila dia suruh saya cium anak2 klu tgh hot. boleh ke..???hihi.Maza..saya mmg ibu yg garang tp anak2 saya tahu saya ibu yg sgt penyayang(chewah...perasan) kerana saya amalkan satu petua bila mlm ketika mereka salam sy utk tidor dn meminta maaf atas keslhan2 mereka hari tu, sy juga akan meminta maaf kpd mereka dn terangkn knp saya buat begitu. Alhamdulillah mereka faham. Mmg betul kita jgn terlalu mengikut emosi bila menghukum anak,sbb tu sy pesan kat anak2, jgn buat saya marah, sbb apa yg saya ckp adalah satu doa. dan kita ibu2 klu dh marah tu, lps reda berdoalah balik apa yg kita kata masa marah tu bukan le niat. Istigfar byk2. Allah kan Maha Pengampun. betul tak? Dan rasanya x kan le kita nak sebut bnda2 yg bukan2 pd anak kita wlu mcm mana mrh nya kita. Paling2..'knp le degil sgt ni, knp x dengar ibu ckp'. Alhamdulillah, semarah2 saya, saya TIDAK PERNAH mengeluarkan perkataan KURANG AJAR ATAU BIADAP pd anak2 saya sbb saya ibu yg penuh kasih sayang di dalam wlu pun luaran saya seorg yg krg sabar dan garang.

Apa2 pun Maza...hari ini saya dingatkan kembali petua2 untuk menjadi ibu yg betul2 mithali. Terima kasih sekali lagi.

p/s...kita ni kena buka forum bertukar2 pendapat le maza. nak tak..??hihihi

zureen @ mama said...

Kak Ain, zureen pun kadang2 ada masalah yg sama juga(anak2 kecik dan suka buat sepah)..
Cuma hubby zureen pun mcm hubby akak juga..pendekatan yg lembut..tak pernah memukul dan hanya naik suara bila perlu shj..
Bagi zureen anak2 memang kena tegur selalu..memang penat,but oneday mereka akan ingat juga..

ain said...

beb...sori3...bukan 'setiap mlm jumaat le'..'setiap jumaat'..hihihi
soriiiii..merepek le pulak!!!!

ain said...

zu..betul tu, mereka mesti akan ingat why kita marah ke, pukul ke, so that bila they all besar dan ada poblem yg sama kat anak2 masing, mereka akan terfikir.."mcm ni gaknya yg ibu aku rasa dulu2...patut le ibu marah!".

kuIna Jentayutiara said...

nama wani... nama anak dara sy tu.. karektor pun sama.. suka main dgn kertas...semak tp sayang nak buang.. takut kecik ati...

maza said...

hehehe

Bab ForumCadangan yg baik tu lela..

Tapi...
den nie maso eh tak menentu.. terutamo kalau ada boss...langsung tak masuk kek sini

wakakakkaa

heheheh

ain said...

kuina...mula2 akak sayang gak nak buang, sediakan satu file, tp lama2 jd sampah pulak, tak tahannn!!! mlm td buat lg, tp kali ni dia address kan kak akak le..gambo akak ngan adik dia.hehe

maza...x pe le, x de forum2, kita xchange pendpt/ilmu/info kat blog pun dh kira baik dah. at least everyone can share with. tul tak??

nekPP said...

hehe lalok laa tuh! siang gan malam pon xreti daahhhhh nak bezaaa...

wanii waniii larii lariii...meh sini main gan adlyn! ekeke

™سريسوفي said...

Salam kakakku,

mencabar sungguh menjadi ibu ye kakak. Sabar je lah. aduhai.

cemane pula kalau sri punya anak nanti? dahlah anak2 zaman ini boleh tahan cabaran mendidiknya.

Sri doakan semoga anak2 akak menjadi anak yang soleh solehah


ameen

ain said...

sufi...mmg mencabar klu kita nak anak2 jd mcm acuan yg kita mahu. lg2 la klu kita punya xpectation yg tinggi utk anak2.

Insyaallah...klu tengok cara penulisan sufi, sufi akan jd ibu yg punya kesabaran yg tinggi. anak2 sufi gtee akan terbujuk dgn kata2 sufi yg penuh puitis. T.kasih doakan anak2 akak.

p/s...klu mkn ns myk, jgn lupa jemput akak ye.

ayshanur said...

betul ke nak buat forum ..invite nanti tau ..
nak join gaks ...
hehehe

QiStinA's said...

salam k.ain...eee..habit wani tu sama cam allyssa...kadang2 tak larat tgk kertas sepah2...esp bile die jumpa gunting... lagi menjadi2 sampah yg die buat..he..he

Shais said...

sama dgn anak2 saya ...kadang2 sampai dah tak larat nak membebel...ada masanya kena piat juga....geram.

Mama Mya said...

hihihi garangnye kak ain leh laa saya geng sama kak ain coz saya pun garang hahaha.. tunggu cik mya besar lak ntah apa lak dia wat :)..

memang kreatif wani nie :)

re = layan drama matahari x jadi kerja lain hikhikhik

mama mya
http://www.quefamili.com

ain said...

sya....forum ekh..???acah2 aje kot..saje usik2 ustaz maza tu..hihi

Qis...sama le ngan wani..pantang jumpa gunting habis semuanya. dia pernah gunting gambar dia pas tu tampal kat kertas. adoii!!

shais...senang citer..ni masalah global la. semua anak2 pompuan sukaaa berimaginatif yg tak kreatif ngan kertas.hihi

mamamya...garang juga ke..??grg utk kebaikan dia amat le dialu2kan.hihihi

ummi afifah said...

alamak..ada juga hobi mcm tu ye kak ain

Anonymous said...

sayang anak tangan-tangankan kannn..

ain said...

ummi...ni le hobby paling populat utk budak pompuan sekitar usia 3 hingga 9 tahun..hihihi. tunggu le kalau iffah dh besar nanti. hati haatiiii!!!!

me...betul akak setuju tu, sygkan anak tangan2 kan...sygkan bini dodoi dodoikan..hahahaha.

zue said...

sama je ngan anak kak zue. shiera pun suka buat sampah...klu kat bawah katil..peh mcm2 ada.

dulu masa dia sek rendah habis bedak dimasuk dlm botol mineral dan dibubuh air. dia jawab experimen le ibu.

selalu kak zue kata...dlm rumah ni dah ada tikus.

ain said...

kak zue...wani pun pernah buat xperiment bedak gak. bedak tu dia tabur kat bilik air, pas tu dia berus bilik air tuh. Ya Allah..naik angin saya..kena gak.hehehe!

psst!..mak wani tu memang garang tau..sikit silap..abiss!!!

Tirana said...

Ain..sabo banyak2....hehehe...sampai berasap telinga..adehh...

ain said...

kak Tirana...nak jd ibu ni mmg kena byk sabo kan kak. yg payahnya susah nak sabo.hihihi

p/s..klu saya tgh bengang2..sy suka retrieve n3 motivasi akak sbg peringatan.

Uncle Lee said...

Hello Ain, psssst...no human rights at home? Ha ha.
Stay easy...we were young once too. Lee.

ain said...

Hello Lee...u r rite..no humans right at home, so kena lah dia.hihi

Wish you a very nice weeknd n thnx for dropping by.

Mak Su said...

hihihihi, layanzz.... biarpun tak menang tangan :D

Mama Mya said...

re = lepas nie kena ikut cara kak ain.. x layan tv malam2 baru laa cukup tido hihihi

mama mya
http://www.quefamili.com

ain said...

mak su...betul lah..nak tak nak, suka tak suka..layannnn!!!!

mamamya...gtee nanti kol 5 pg dh sng nak bangun.hihi

fazemy said...

"Wani ni suka koyakkan kertas, pas tu ditulisnya ntah aper2..pas tu dilipat pulak kertas tu, pas tu dimasukkan dlm kertas lain yg dibuat seperti envelope..pas tu ditulis nama kawan2 dia atas 'envelope' tu. pas tu dia 'pos' le dalam laci meja study, bawah katil, dalam laci bedside table, laci dressing table dan segala jenis laci yg ada kat umah atas tu. Paling yang saya tak boleh tahan bila dia dok 'pos' surat tu kat celah2 sofa kat family hall tu."


Kah kah kah...lawak giler. Papun Wani tu mesti bdk pandai. sbb dia lain kraetip. Apalah kak ain ni. sian bdk tu kena rotan dia. mesti dia sedih. sob sob. Kak ain kira beruntung dpt anak2 yang dgr kata. mcm kesilapan wani ni sikit je. jgnla tegas2 sgt ngn anak2. nnti diorg syg ayah je..ibu diorg tak syg. kekeke.

Kakak saya punya kwn ada 4 anak pompuan. diorg punya hyperaktif smpai pernah ada sorang panjat2 peti ais, pastu peti ais terbalik hempap dia. seb baik selamat. Pastu ada sorg tu berkejar ke hospital sbb main gunting2 tgn..skrg ni urat jari hantu tgn kanan ke kiri dia dh putus. mmg jari tu dah tak function. dan lain2 kehyperaktifan mereka smpai kitorg ckp ni mesti ikut prangai mak dia kecik2 dulu nih. haha. Ada sorg tu berparut kat muka. tp nk dijadikan crita anak2 dia ni smua putih2 cantik..tgk org tak percaya prangai mcm anak hantu. haha.

Kesimpulannya : Bersyukurlah sbb sejahat2 anak kak ain dia tahu pos kan surat tanpa alamat di dlm laci meja je:-)